Cumparaturi online sau prin telefon la nr: 021 256.15.69! Livrare la domiciliu!
Va rugam sa va autentificati sau sa va creati un cont nou gratuit!
Tuica de prune Distilate naturale din fructe - tuica romaneasca, distilate naturale, fructe, cadouri, magazin, virtual
TelVerde
Orar ridicare comenzi de la SEDIUL NOSTRU: L-V 11-12 si 15-16.30. Vezi aici HARTA!
CornersCorners CornersCorners Vinuri de Colectie
Link http://www.tuicadeprune.ro/banner_exchange/ Link http://blog.vinuridecolectie.ro/

ArticoleDespre Grappa sau elixirul italian

Despre Grappa sau elixirul italian

Grappa este o bautura distilata care a aparut in italia inca din Evul Mediu.
Timp de generatii, italienii au sorbit “ firewater” dupa mese si au adaugat un strop in expresso-ul de dimineata pentru “a-i corecta gustul”.
Initial Grappa a aparut in Bassano del Grappa – un orasel cu aproximativ 40.000 locuitori din Nordul Italiei in regiunea Veneto. De aici ii vine si numele.
Grappa a inceput ca un produs secundar al vinificatorilor italieni, fiind o bautura aspra dar suficient de puternica pentru a-i incalzi in noptile reci de iarna. Buna sa iti tina de cald, desi nu foarte spectaculoasa la gust, Grappa era similara cu alcoolurile obtinute din cereale din zona Midwestern -  America. In trecut, Grappa era considerata cu precadere o bautura pentru muncitorii si fermierii saraci.
Similar cu brandy-ul din Franta – Cognac sau Sherry din Portugalia, Grappa este o bautura distilata cu 40-45% alcool. Dupa distilare, Grappa este depozitata, de obicei, in recipiente de sticla, aproximativ 6 luni inainte de a fi distribuita.
Aroma depinde de varietatea de strugure utilizata, dar, in general, Grappa este o bautura care are o aroma puternica si seaca.  Ocazional producatorii adauga sirop pentru a-i oferi o aroma mai dulce – acest tip de Grappa fiind foarte popular in America.
In anii ’60 Grappa a inceput sa fie recunoscuta ca o bautura traditionala italiana, castingand de atunci tot mai multi adepti. Incepand cu anul 1960 “caracterul” sau a fost schimbat datorita eforturilor unei singure femei – Giannola Nonino. Distileria Nonino  - din Percoto Italia – produce Grappa din 1897. La inceputulul anilor ‘70, ea a dezvoltat productia de Grappa dintr-un singur soi de strugure, diferit fata de fabricarea uzuala, care uzita un amestec de soiuri de struguri. A urmarit sa produca o bautura de calitate care sa rivalizeze cu bine cunoscuta “eaux-de-vie” din Franta.
A depus o munca titanica, cu rezultate nesemnificative la inceput, dar in timp, eforturile sale au fost incununate de succes. Prima data Distileria Nonino a utilizat in procesul de distilare must din struguri Picolit. Astazi peste o duzina de soiuri de struguri sunt folositi pentru obtinera de must single Grappa, numit “monovitigno” Grappa - un termen inventat de Giannola Nonino. In 1984 acceasi distilarie Nonino a obtinut aprobarea guvernului Italian pentru a produce Grappa si din alte fructe. Daca la inceput s-au folosit numai struguri, astazi Grappa este produsa si din alte fructe ca pere, cirese, caise, piersici, zmeura… Cautand sa scoata in evidenta noile produse, Distileria Nonino este de asemenea responsabila pentru buteliile elegante in care se vinde acum Grappa, inlocuind treptat recipientele vechi, gen sticle de medicamente.
Daca la inceput Grappa era necunoscuta in afara Italiei, astazi Grappa este produsa peste tot in lume: Oregona, Australia, Africa de Sud. De exemplu, in Oregano se utilizeaza struguri Pinot Noir oferind variatii unice si savuroase pornind de la Grappa italiana.
In mod traditional Grappa se serveste rece, in pahare mici la sfarsitul mesei, deoarece italienii cred in rolul digestiv al acestei bauturi.
De asemenea, daca ceri o “corretto Café”  atunci trebuie sa stii ca vei avea un espresso “imbunatatit” cu un strop de Grappa.
Daca nu ai incercat pana acum Grappa timpul nu este pierdut. Este o bautura “de foc”, dar gustoasa, este exact ce-ti trebuie pentru o noapte rece de iarna.

 

Data: 2009-08-27
<< inapoi
CornersCorners Corners
Newsletter gratuit:
E-mail:
Corners


© Copyright 2005 - 2020 - BTC Glass Design.