Art. 32
Prin prelucrarea fructelor se obtin urmatoarele produse:
a)fructe deshidratate, întregi sau portionate, fainuri de fructe;
b)fructe congelate, individual sau în bloc;
c)sucuri: cu pulpa de fruct, limpezi, filtrate, conservate prin pasteurizare, nectaruri;
d)sucuri concentrate;
e)conserve: compoturi, dulceturi, gemuri, magiun de prune, marmelada, piureuri;
f)distilate: tuica, palinca, rachiuri;
g)fermentate: cidru, otet;
h)alte produse.
Art. 33
(1)Dreptul de folosire de catre producatori a unor denumiri de origine pentru anumite loturi de
fructe proaspete sau prelucrate se acorda prin certificat de atestare a originii geografice.
(2)Certificatul se elibereaza de catre organele abilitate în acest scop, pe baza verificarilor facute
de specialisti împuterniciti pentru controlul respectarii conditiilor impuse pentru producerea
fructelor si prelucrarea acestora.
Art. 34
Producatorii si comerciantii de produse alcoolice din fructe în vrac sunt obligati sa tina evidenta
acestora, în conformitate cu legislatia în vigoare.
Art. 35
Etichetarea fructelor si a produselor din fructe se face conform standardelor si normelor de
calitate.
Art. 36
(1)Distilatele, care se disting prin originalitatea însusirilor lor imprimata de locul de producere,
soiul sau sortimentul de soiuri, tehnologia de distilare folosita, modul de pastrare si învechire, se
pot încadra în categoria bauturilor alcoolice din fructe, de calitate superioara, cu indicatia
geografica din care provin.
(2)Comercializarea distilatelor din fructe de calitate superioara, cu indicatia geografica, se face
sub numele arealului de productie pomicola delimitata, în mod obisnuit, al bazinului sau al
centrului pomicol, eventual al localitatii în care se afla exploatatia pomicola.
Art. 37
(1)Tuica este o bautura alcoolica româneasca, obtinuta în mod expres prin fermentarea fructelor
din speciile sâmburoase ori a maceratului din aceste fructe, în prezenta sau nu a sâmburelui,
urmata de o distilare sau redistilare, la o concentratie alcoolica determinata la temperatura de
200C, specifica fiecarui sortiment, în functie de traditie, de indicarea arealului de producere a
acesteia si de calitatea ei.
(2)În functie de zona în care s-au produs fructele, de tehnologia specifica aplicata, maturare sau
învechire, bautura astfel obtinuta poarta denumirea de: "palinca", "horinca", "turt".
(3)Concentratia alcoolica minima este diferentiata în functie de procesul tehnologic de obtinere,
dar nu mai mica de 24 % în volum la comercializarea pentru consum.
Art. 38
(1)Rachiul de fructe este bautura alcoolica obtinuta în mod exclusiv prin fermentarea fructelor din
speciile semintoase, a marcului sau sucului din aceste fructe, urmata de distilare la concentratia
alcoolica specifica, astfel încât produsul obtinut în urma distilarii sa aiba aroma si gustul fructului
din care provine.
(2)Termenul Williams este admis pentru rachiul de pere produs în exclusivitate din soiul de pere
Williams.
(3)Concentratia alcoolica a rachiului de fructe la temperatura de 200C este de minimum 37,5 % în
volum.
Art. 39
În producerea tuicii, palincii si a rachiurilor de fructe nu este admis adaosul de alcool etilic din
cereale, coloranti sau arome obtinute pe cale sintetica.
Art. 40
Se interzic producerea si comercializarea tuicii, a palincii si a rachiurilor provenite din spirt, arome
si coloranti sintetici.
Art. 41
Statul sprijina constituirea organizatiilor de producatori si a organizatiei interprofesionale pentru
fructe, pe baza initiativei libere a producatorilor, în conformitate cu legislatia în vigoare.
Pentru forma integrala a legii: http://www.madr.ro/pages/inspectii/Legea_348_din_2003_Legea_pomiculturii.pdf
Data: 2009-05-11